Hur fungerar IoT?

av Stefan Frisenfelt, expert inom IoT

Under alla mina år inom datakom- och nätverksområdet var det längesedan jag såg en sådan snabb utveckling inom ett område, som vi nu ser inom Internet of Things (IoT).

Alla har säkert hört uttrycket IoT och tänker på hemmet med uppkopplade hushållsapparater, t ex kylskåp. Användningsområdena begränsas enbart av fantasin, då det finns oändliga möjligheter.

IoT medför även väldigt stor nytta och ger säkra, stabila, miljöbesparande och kostnadseffektiva lösningar för städer, industrier, elförsörjning, kontorsmiljöer och jordbruk. Men vad bygger egentligen själva plattformen på? Det tänkte jag berätta lite mer om här.

Själva nätet som transporterar data mellan molnbaserad plattform och IoT-komponenterna benämns LoRaWAN och står för Long Range Wide Area Network. Den organisation som ligger bakom- och vidareutvecklar tekniken heter LoRa Alliance och består av ett antal olika aktörer. De har en stor samlad erfarenhet inom området. LoRaWAN är ett mycket robust och driftsäkert nät med inbyggd säkerhet, t ex AES 128-bitars kryptering och fungerar med långa avstånd upp till 15 km mellan komponenterna och klarar tuffa miljöförhållanden och tät bebyggelse och miljöer under jord.

Det blir mycket att gå igenom, så jag rekommenderar den här videon:

Introduction to LoRaWAN - (Engelska)

Komponenterna som ingår i ett LoRaWAN-nät är först sensorerna, som mäter olika typer av data, t ex temperatur, koldioxid, vätskenivå osv. Sensorer är nästan uteslutande batteridrivna med långa drifttider på mellan 5-10 år. Sensorerna skickar i sin tur data till gateways, som sedan är kopplade mot en molntjänst där servrarna finns. Man kan ansluta flera tusen sensorer till en och samma gateway. En gateway kan jämföras med en switch i ett datanätverk.

Det finns många duktiga företag som utvecklar applikationer för IoT-lösningar, och det meddelandeprotokoll man använder heter MQTT. MQTT är designat att skicka små datamängder med begränsat innehåll för att kräva så lite bandbredd som möjligt. Ofta använder man här controllers som ”pratar” med sensorer och gateways.

Nordic Platinum Network förser marknaden med komponenter som ingår i ett LoRaWAN-nät, såsom gateways, sensorer, kameror och controllers. Vi samarbetar med de största aktörerna på marknaden. Kontakta mig så hittar vi affärsmöjligheter!

Stefan Frisenfelt

Head of IoT, Kubang AB

Stefan Frisenfelt 3 januari 2022
Dela detta inlägg
Arkiv