Skellefteå kommun utrustar kollektivtrafiken med IoT sensorer

Lyckade IoT lösningar

Skellefteå kommun utrustar kollektivtrafiken med centralövervakade temperatursensorer för att säkerställa arbetsmiljö för busschaufförerna

En intervju av Stefan Frisenfelt - Head of IoT på Kubang

Skellefteå kommun är i framkant med miljö och klimatstyrning och till sin hjälp har man byggt ett eget LoRaWAN-nät. Detta gör att kommunen har täckning för att placera ut trådlösa sensorer i kommunens olika verksamheter. Möjligheterna är enorma och här beskriver Erling och Mattias hur man kopplat upp bussarna i kollektivtrafiken.

 – Bakgrunden till att vi införde temperaturövervakning i våra bussar var att vi var intresserade av att kunna följa temperaturskillnaderna över tid, eftersom temperaturen inte ska vara för låg i bussarna när chaufförerna börjar sitt pass och vi har inte kunnat övervaka temperaturen tidigare, säger Mattias Gellin som är gruppchef för underhåll och service på Skellefteå Buss.

– Vi sökte efter en enkel funktion där man på ett överskådligt sätt kunde se hur temperaturen förändrades i våra bussar. Det var inledningen för att gå igenom våra behov och vi började titta på olika lösningar. 


Vi insåg snabbt att det finns massor av lösningar att köpa som både är väldigt dyra och komplexa. Eftersom vi skulle göra installationen i många bussar hittade vi ingen enkel och smidig lösning, och det var i det läget vi kom i kontakt med Skellefteå Kraft. 

Erling Johansson ansvarade för projektet från Skellefteå Krafts sida och han säger:  – Det var inga speciella förberedelser som behövdes för att sätta igång då detta var ett klockrent projekt för oss, eftersom vi redan har funktionen för temperaturövervakning i vår IoT-plattform, IoT Open från Th1ng.

 Skellefteå Kraft inledde sin del av projektet med att installera temperatursensorer i 10 bussar och började i liten skala för att se hur det fungerade. – Vi hade inga speciella utmaningar i det här fallet utan det fungerade enligt förväntan från början, säger Erling.


– Nu har vi installerat temperatursensorer på bussarna i hela city vilket är 80 till antalet. 

Det har blivit ett viktigt hjälpmedel för vår servicepersonal, framför allt om det är en hektisk morgon. Då kan de fokusera på de bussar där de ser att det finns ett temperaturproblem. De kan även hålla koll på bussar som inte är på plats i verkstaden utan står i en depå på annan plats i kommunen. Vi har nu även möjligheten att följa upp när chauffören har felanmält, och kan se historiken på temperaturen i bussen även när den är ute och kör, så vi kan följa hur det har sett ut över tid och på så sätt lättare komma fram till hur vi ska felsöka. Tidigare har vi inte haft möjlighet att se någon historik och det har varit ett bekymmer, fortsätter Mattias. 

 – Vi planerar nu för nästa steg som gäller temperaturövervakning av toaletterna runt om i kommunen som busschaufförerna använder. Det är en mindre variant av toalett där vi vill hålla koll på att strömmen inte har gått. Det är ju inte så roligt för personalen att hoppa in i en holk som är minus 25 grader, avslutar Mattias.

 

Projektet med temperturövervakning i bussarna har även fått medialt intresse där vi gärna hänvisar till denna artikel i tidningen Dagens Infrastruktur, publicerad den 1 mars 2023.

Nyutvecklad IoT-lösning kontrollerar bussarnas värme - dagensinfrastruktur


Skellefteå Kraft

Skellefteå Krafts uppdrag från ägaren, Skellefteå kommun, är att trygga kommunens energiförsörjning samt erbjuda en väl utbyggd infrastruktur för elektronisk kommunikation. Skellefteå Kraft ska producera, sälja och leverera energi och energirelaterade produkter och tjänster.

 Skellefteå Buss

En hållbar kollektivtrafik för en bättre vardag.
Vi vill gärna tro att våra framgångar genom åren är ett bevis för att omtanke, nytänkande, pålitlighet och kunnande lönar sig i längden. Inte bara för oss utan även för våra kunder. Vi vill ständigt utveckla vår kvalitet och vara på tårna för att kunna möta omvärldens krav och förutsättningar, som hela tiden förändras.


KUBANGS partner TH1NG har levererat lösningen till Skellefteå Kraft och Skellefteå Buss.

Om TH1NG

TH1NG utvecklar och levererar samhällskritisk digital infrastruktur som möjliggör smarta och hållbara samhällen.

 Kontakt: Mats Olofsson
Telefon: 0731-21 11 16
e-post: mats.olofson@th1ng.se
th1ng.se/se/om-oss

 

Om Kubang AB
Kubang AB är en nordisk distributör av IoT-produkter.
Vi erbjuder återförsäljare i Norden en möjlighet att bygga sin verksamhet kring ett brett sortiment av IT och nätverksprodukter. Vi utbildar och skapar affärsmöjligheter för våra kunder genom nära samarbete mellan oss och återförsäljaren.

Kontakt: Stefan Frisenfelt, Head of IoT på Kubang
Telefon: 076-492 85 26
e-post: stefan.frisenfelt@kubang.eu


Så här fungerar det
Skellefteå Buss använder Temperatursensor EM300 från tillverkaren Milesight. Denna temperatursensor marknadsförs i Sverige av distributören Kubang AB. 
Th1ng AB har levererat en helhetslösning med sin plattform IoT Open  tillsammans med sensorer från Kubang.  Sensorerna är trådlösa och ansluts via ett LoRaWAN nät mot IoT Open som samlar in mätvärden och presenterar temperaturerna från bussarna på ett överskådlig sätt i den webbaserade tjänsten. 

Temperatursensor

Milesight EM300-TH är en avancerad temperatur- och fuktighetssensor med hög noggrannhet, lång dataöverföringsräckvidd, robust IP67-klassning, lång batterilivslängd och tillförlitlig datalagring och överföring.

Läs mer

LoRaWAN sändare

Med hjälp av LoRaWAN®-gateway bygger man ett eget nät för att samla in och styra sensorer. UG67 har en räckvidd på upp till 15 km vid fri sikt och är byggd för utomhusbruk.

Läs mer


Kontakta oss på Kubang eller vår partner Th1ng så hjälper vi er med tips och råd om hur ni ska bygga ihop Er IoT lösning! 

Skellefteå kommun utrustar kollektivtrafiken med IoT sensorer
Kubang AB, Stefan Frisenfelt 1 februari 2024
Dela detta inlägg
Arkiv